Zamburinas a la plancha
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 10 przegrzebków z muszlami
- ½ szklanki oliwy + kilka łyżek
- ½ pęczka natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 czubata łyżka masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nać pietruszki szatkujemy, w moździerzu ucieramy pokrojony drobniej czosnek wraz z dużą szczyptą soli morskiej, nie musi być utarty na gładką pastę. Dodajemy natkę, ucieramy chwilę, dolewamy stopniowo oliwą i łączymy całość.
Rozgrzewamy dużą patelnię i wlewamy na nią oliwę (3-4 łyżki) i dodajemy masło. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy przegrzebki muszlą do góry, rumienimy przez 2 minuty. Następnie odwracamy (muszla powinna znaleźć się na dole) i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Nalewamy do każdej muszli ok. 1 łyżki sosu z pietruszki i czosnku. Dosmażamy ok. 3-4 minut i serwujemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W