Hiszpański omlet z ziemniakami
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 4-5 jaj
- 50 ml mleka
- 200 ml oleju słonecznikowego lub oliwy
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek i natkę drobno posiekać. Jaja z mlekiem roztrzepać, dodać sól i pieprz. Na patelni teflonowej rozgrzać olej, dodać ziemniaki, cebulę, czosnek i szczyptę posiekanej natki. Wszystkie składniki dusić na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, ale się nie zrumienią. Następnie odcedzić i lekko ostudzić. Warzywa wymieszać dokładnie z jajkami. Tak przygotowaną masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć powoli. Gdy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć plackiem na patelni. Przykryć patelnię talerzem i przerzucić tortillę na talerz obracając całość do góry dnem. Rozgrzać na patelni odrobinę oleju i zsunąć placek niedosmażoną stroną na patelnię. Smażyć tylko chwilę. Tortilla powinna mieć złocisty kolor i być wilgotna w środku. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W