Krem kataloński
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 8)
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 1 litr mleka 3,2 %
- 6 dużych jaj
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki skrobi kukurydzianej
- skórka ścięta z połowy pomarańczy
- skórka ścięta z ¼ cytryny
- 1 kawałek kory cynamonu
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy z skórką z cytryny i pomarańczy, laską wanilii przeciętą wzdłuż na pół i z korą cynamonu. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
Następnie przelewamy mleko przez sito i pozbywamy się skórek, laski wanilii i kory.
Oddzielamy białka od żółtek, żółtka przelewamy do rondla, dodajemy cukier, mieszamy do połączenia, po czym wsypujemy skrobię przesianą przez sitko i sól. Mieszamy i dolewamy ciepłe, ale nie gorące mleko. Mieszamy dokładnie, aby pozbyć się grudek i wstawiamy całość na palnik. Podgrzewamy i mieszamy całość, aż krem zgęstnieje.
Następnie ponownie przelewamy masę przez sito i rozlewamy do małych kokilek. Okrywamy każdą folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia na min. 4 h.
Wierzch każdej kokilki posypujemy łyżeczką cukru i palnikiem gastronomicznym topimy cukier. Podajemy, gdy skorupka zrobi się chrupiąca.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź