Patatas bravas
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 puszka pomidorów bez skórki (zmiksowanych na pastę)
- 1 mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej, wędzonej papryki
- ok. 1 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- kilka łyżek wody
- ocet winny
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- ½ łyżeczki soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzewamy ok. ¼ szklanki oliwy i wrzucamy na nią cebulę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy solą i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy czosnek pokrojony w plastry, obie papryki i podsmażamy, aż przyprawy dobrze połączą się z cebulą, ale niezbyt długo, by nie przypalić papryki.
Dodajemy skrobię kukurydzianą i mieszamy. Wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy solą, cukrem i octem. Gotujemy często mieszając przez kolejne 5-7 minut. Następnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito. W razie potrzeby doprawiamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ok. 2-2,5 cm kawałki. Przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Następnie rozgrzewamy sporą ilość oliwy w rondlu, ziemniaki dokładnie osuszamy i przekładamy do gorącego oleju. Smażymy ok. 7-8 minut ,aż lekko zmiękną, ogień pod garnkiem nie powinien być zbyt duży. Odsączamy ziemniaki na papierze do pieczenia, płomień pod olejem zwiększamy i ponownie wkładamy do rondla ziemniaki i tym razem dosmażamy je na złoty kolor. Odcedzamy na ręczniku papierowym, doprawiamy solą i serwujemy z sosem paprykowym.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź