Palak panir

Palak panir
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



„Panir” to rodzaj indyjskiego twarożku, natomiast „palak” oznacza szpinak.

Sos
2 łyżki ghee lub oleju roślinnego
2 posiekane drobno cebule
7,5 cm kłącza imbiru, drobno pokrojonego
3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 zielone lub czerwone chili, w całości
1 łyżeczka soli
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
1 łyżeczka cukru
500 g świeżych liści szpinaku
2 łyżki wody

Paneer
2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
50 g kaszki manny
200 g serka paneer, pokrojonego w 1 cm kostkę
olej roślinny, do smażenia
garść posiekanej świeżej kolendry, do posypania
1 łyżeczka soku z cytryny


Przygotowanie
Rozgrzać w rondlu ghee albo olej roślinny, włożyć cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dodać imbir i czosnek, smażyć przez minutę.Wsypać mielony kmin, kolendrę, kurkumę, dodać chili oraz sól. Podsmażać, mieszając, aż przyprawy zaczną uwalniać aromat. Dodać pomidory i cukier, gotować na małym ogniu przez 10 minut. W misce wymieszać kaszkę i garam masalę.W mieszance kaszki i garam masali obtoczyć paneer, pokrojony w kosteczkę. Na patelnię wlać około 0,5 cm oleju. W rozgrzanym oleju smażyć obtoczony paneer na złoto. Do sosu pomidorowego dodać szpinak, dolać 2 dwie łyżki wody, przykryć, i gotować, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Do sosu ze szpinakiem dodać smażony paneer. Przed podaniem posypać listkami kolendry i skropić sokiem z cytryny.

© Dave Myers i Si King

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA