Imbirówka
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Napoje
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki utartego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wodę w rondelku doprowadzamy do wrzenia, dodajemy imbir, majeranek i tymianek, gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Nalewamy do filiżanek, przecedzając przez sitko. Kiedy ostygnie do temperatury ok 60 stopni C, dodajemy sok z cytryny i słodzimy miodem. Jest to superrozgrzewający napój na przeziębienie i grypę, ponieważ majeranek zmniejsza temperaturę, tymianek łagodzi kaszel, a imbir ma działanie rozgrzewające i silnie bakteriobójcze.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W