Tort cytrynowy

Tort cytrynowy
Oceń przepis:
126 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 6)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Torty

Składniki:

  • Biszkopt genueński:
  • 170 g żółtka
  • 30 g skrobi
  • 170 g białka
  • 140 g mąki pszennej
  • 60 g masła, rozpuszczonego
  • 160 g cukru
Krem cytrynowy:
  • 80 g soku z cytryny
  • 40 g białka
  • 60 g jajka
  • 80 g cukru
  • 60 g masła
  • skórka otarta z cytryny
  • skórka otarta z limonki
  • 10 g żelatyny
Polewa:
Dodatkowo:
  • filety z grejpfruta
  • poncz cytrynowy do nasączenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zrób biszkopt. Białka ubij na sztywno z dodatkiem 80 g cukru. Mąkę i skrobię przesiej, dodaj do piany. Żółtka ubij z pozostałym cukrem i rozpuszczonym masłem, wymieszaj z pianą. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170º C, na 30 minut. Biszkopt po upieczeniu przekrój na dwa blaty.

Przygotuj krem. Żelatynę namocz w 40 g zimnej wody, rozpuść w kąpieli wodnej. Sok cytrynowy wymieszaj ze skórką cytrynową i z limonki, białkiem, żółtkiem i cukrem. Podgrzej w kąpieli wodnej do zgęstnienia. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, wymieszaj. Po ostudzeniu i dodaj masło, wymieszaj dokładnie.

Przygotuj polewę. Śmietanę podgrzej w garnuszku. Do ciepłej śmietany dodaj czekoladę i masło kakaowe. Poczekaj chwilę, aż czekolada się rozpuści.

Złóż tort. W ringu ułóż pierwszy blat biszkoptowy. Nasącz go ponczem cytrynowym. Nałóż warstwę kremu. Na wierzch ułóż filety z grejpfruta. Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym. Wszystko wyrównaj, delikatnie ugniatając biszkopt. Na wierzch nałóż ostatnią warstwę kremu. Wyrównaj.

Tort wstaw do lodówki na co najmniej 1,5 godziny. Tort musi być dobrze schłodzony. Gotowy tort oblej białą polewą i udekoruj jadalnymi kwiatami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA