Tort bezowy z owocami
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 2 (odc. 1)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Torty
Składniki:
- 7 białek
- 350 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Krem:
- 400 g mascarpone
- 500 g śmietanki 36%
- 3-4 łyżki cukru pudru do smaku
Curd mango-marakuja:
- 80 g puree z marakui
- 100 g puree z mango
- 3 żółtka rozmiar L
- 1 jajko rozmiar L
- 50 g cukru
- 90 g masła
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady (opcjonalnie, do smarowania blatów)
- różowy barwnik spożywczy do bezy
- owoce do dekoracji: maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Białka w temp pokojowej ubij do powstania piany „jak od piwa”. Zacznij dodawać cukier partiami i ubijaj, aż całkowicie się rozpuści. Na koniec dodaj ocet i mąkę, chwilę wymieszaj.
Podziel bezę na 3 miski i do dwóch dodaj różowy barwnik, aby uzyskać efekt ombre. Masę wyłóż na papier do pieczenia tworząc 3 okręgi o średnicy 20-22 cm. Piecz w 100 stopniach C w termoobiegu przez 2,5 h. Wystudź.
Schłodzone składniki na krem umieść w misie miksera i krótko ubij na gęsty krem. Włóż do lodówki.
Składniki na curd, oprócz masła, umieść w garnku i podgrzewaj, ciągle mieszając do wyraźnego zgęstnienia. Na koniec dodaj masło i wymieszaj. Przykryj folią i wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Czas na złożenie tortu. Zacznij od najciemniejszego blatu, połóż na nim warstwę kremu, warstwę curdu i trochę owoców. Przykryj drugim blatem, ponów czynności, pododnie z trzecim blatem. Na wierzch wyłóż większą ilość owoców. Smacznego!.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź