Tort bezowy z owocami

Tort bezowy z owocami
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 2 (odc. 1)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Torty

Składniki:

  • 7 białek
  • 350 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Krem:
  • 400 g mascarpone
  • 500 g śmietanki 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru do smaku
Curd mango-marakuja:
  • 80 g puree z marakui
  • 100 g puree z mango
  • 3 żółtka rozmiar L
  • 1 jajko rozmiar L
  • 50 g cukru
  • 90 g masła
Dodatkowo:
  • 100 g białej czekolady (opcjonalnie, do smarowania blatów)
  • różowy barwnik spożywczy do bezy
  • owoce do dekoracji: maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Białka w temp pokojowej ubij do powstania piany „jak od piwa”. Zacznij dodawać cukier partiami i ubijaj, aż całkowicie się rozpuści. Na koniec dodaj ocet i mąkę, chwilę wymieszaj.

Podziel bezę na 3 miski i do dwóch dodaj różowy barwnik, aby uzyskać efekt ombre. Masę wyłóż na papier do pieczenia tworząc 3 okręgi o średnicy 20-22 cm. Piecz w 100 stopniach C w termoobiegu przez 2,5 h. Wystudź.

Schłodzone składniki na krem umieść w misie miksera i krótko ubij na gęsty krem. Włóż do lodówki.

Składniki na curd, oprócz masła, umieść w garnku i podgrzewaj, ciągle mieszając do wyraźnego zgęstnienia. Na koniec dodaj masło i wymieszaj. Przykryj folią i wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Czas na złożenie tortu. Zacznij od najciemniejszego blatu, połóż na nim warstwę kremu, warstwę curdu i trochę owoców. Przykryj drugim blatem, ponów czynności, pododnie z trzecim blatem. Na wierzch wyłóż większą ilość owoców. Smacznego!.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA