Focaccia z rozmarynem, solą i pesto
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pizza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 500 g mąki typ 00 lub pszennej chlebowej TYP 750
- 1 łyżka soli
- opcjonalnie: sól w płatkach
- 7 g suszonych drożdży
- ok. 100 ml oliwy
- 1 łyżeczka cukru drobnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- ok. 300 ml ciepłej wody
kilka gałązek świeżego rozmarynu
- kolorowe oliwki bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek bazylii
- ½ pęczka pietruszki
- ½ szklanki startego parmezanu lub gran padano
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy biały cukier i wsypujemy drożdże. 2 gałązki rozmarynu dzielimy na igiełki i kroimy bardzo drobno. Do miski miksera wsypujemy mąkę, cukier trzcinowy, rozmaryn i sól. Wlewamy zaczyn, 3-4 łyżki oliwy i wyrabiamy za pomocą haka przez 10 minut, na koniec wlewamy kolejne 2-3 łyżki oliwy i wyrabiamy ciasto na stolnicy przez kilka minut, jeśli będzie za bardzo się kleić możemy lekko podsypać je mąką.
Odkładamy przykryte ściereczką na godzinę do wyrośnięcia i ponownie przekładamy na stolnicę, kilkakrotnie uderzamy ciasto żeby, je odgazować, krótko wyrabiamy i przekładamy do miski. Okrywamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia wyciągamy ciasto z lodówki, wyrabiamy krótko na stolnicy, przekładamy do dużej brytfanki lub formy do pieczenia porządnie natłuszczonej oliwą. Palcami rozciągamy ciasto tak, by pokryło spód formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-45 minut.
W tym czasie z pozostałego rozmarynu usuwamy twarde gałązki i razem z czosnkiem, pietruszką, bazylią i parmezanem miksujemy podlewając oliwą (kilka łyżek). Musimy otrzymać gęstą pastę w stylu pesto.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Podrośniętą focaccię smarujemy obficie ziołową oliwą, wciskamy w różnych miejscach oliwki. Wstawiamy do pieca na 25-30 minut na środkową półkę piekarnika. Na ostatnie 5 minut pieczenia otwieramy piekarnik obsypujemy wierzch solą w płatkach i dopiekamy jeszcze chwilę. Serwujemy na gorąco lub zimno z dodatkową porcją dobrej oliwy do maczania.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź