Pizza na spodzie z czerstwego chleba
Oceń przepis:
Przygotował:
Katarzyna Bosacka
- Seria kulinarna:
- Bosacka daje radę 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pizza
Składniki:
- 3 czerstwe bułki grahamki (lub ok. 250 g czerstwego chleba)
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- olej do posmarowania formy
Sos:
- szklanka passaty
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki oregano
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- sól
Dodatki:
- 100 g gorgonzoli
- 50 g orzechów laskowych lub włoskich
- świeży rozmaryn
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czerstwe pieczywo pszenne lub pszenno-żytnie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy 3-4 łyżki mleka lub wody i odstawiamy na 10 minut. Wbijamy jajko i wygniatamy dłońmi, by powstało ciasto.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub wyściełamy papierem do pieczenia. Masę chlebową przekładamy do naczynia, dociskamy ręką. Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przecier pomidorowy mieszamy z oliwą, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą cukru i soli. Wyjmujemy chlebowy spód z piekarnika, smarujemy go sosem pomidorowym, ozdabiamy plasterkami pomidora i mozzarelli. Zapiekamy 10 minut w tej samej temperaturze, dekorujemy bazylią.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pizza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W