Pizza na spodzie z czerstwego chleba

Pizza na spodzie z czerstwego chleba
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza

Składniki:

  • 3 czerstwe bułki grahamki (lub ok. 250 g czerstwego chleba)
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • olej do posmarowania formy
Sos:
  • szklanka passaty
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • sól
Dodatki:
  • 100 g gorgonzoli
  • 50 g orzechów laskowych lub włoskich
  • świeży rozmaryn

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Czerstwe pieczywo pszenne lub pszenno-żytnie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy 3-4 łyżki mleka lub wody i odstawiamy na 10 minut. Wbijamy jajko i wygniatamy dłońmi, by powstało ciasto.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub wyściełamy papierem do pieczenia. Masę chlebową przekładamy do naczynia, dociskamy ręką. Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 

Przecier pomidorowy mieszamy z oliwą, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą cukru i soli. Wyjmujemy chlebowy spód z piekarnika, smarujemy go sosem pomidorowym, ozdabiamy plasterkami pomidora i mozzarelli. Zapiekamy 10 minut w tej samej temperaturze, dekorujemy bazylią.

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA