Focaccia
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Mammaryla (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 kg białej mąki
- 10 dag świeżych drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 40 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- sól gruboziarnista
- rozmaryn
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce wymieszaj drożdże z 4 łyżkami ciepłej wody i cukrem. Kiedy podwoją objętość dodaj mąkę, wodę i połowę oliwy. Na końcu sól. Przełóż ciasto na blat, podsyp je mąką i wyrabiaj 10 minut. Miskę wysmaruj oliwą i przełóż do niej wyrobione ciasto, obtaczając je w oliwie, żeby nie wysychało. Przykryj wilgotną ściereczką. Zostaw w cieple na godzinę. Po godzinie wyrośnięte ciasto uderz pięścią i wyrób ponownie. Wyrabiaj około 3 minut. Odłóż w spokoju na 5 minut. Podziel na dwie części. Rozwałkuj na dwa placki. Przełóż je na blachę obsypaną mąką, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie wysmaruj wierzch pozostałą oliwą. Czubkami palców wygnieć dziurki na powierzchni ciasta. Posyp rozmarynem i grubą solą. Piecz do zrumienienia w temp 220 stopni C na (ok. 20-30 minut).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pieczywo
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W