Egipski pudding chlebowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia egipska
Składniki:
- 4 kromki jasnego pieczywa, ciasta drożdżowego lub croisantów
- 700 ml mleka
- 100 g cukru
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 200 ml śmietany 36%
Do podania:
- garść obranych pistacji
- konfitura z płatków róży
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Porwać kromki pieczywa na kawałki wielkości kęsa i wstawić do piekarnika na 10 minut.
W tym czasie podgrzać w rondelku mleko z cukrem i cynamonem. Podpieczone pieczywo przełożyć do mniejszej formy i zalać mlekiem. Dobrze wymieszać i wyrównać całość. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę. Wyrównać i wstawić całość ponownie do piekarnika bezpośrednio pod górną grzałkę na 3-5 minut, aż wierzch będzie złoto-brązowy.
Podawać z konfiturą różaną, posypane pistacjami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia egipska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W