Chaczapuri
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia gruzińska
Składniki:
- 250 g twardej mozzarelli
- 150 g twardego sera solankowego (typu feta, ale bardzo twardego i słonego)
- 10 g świeżych drożdży
- 200 ml wody
- 500 g mąki pszennej
- 100 ml oleju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem oleju i serów, wymieszać na jednolitą masę, pod koniec dodać olej i wyrobić, wtłaczając olej w ciasto.
Przełożyć na stolnicę i zagnieść przez około 6 -8 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk.
Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi objętość.
W trakcie wyrastania zetrzeć sery na tarce o grubych oczkach i wymieszać. Podzielić na 4 części i uformować kule.
Ciasto przełożyć z powrotem na stolnicę i podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Na środek położyć kulkę sera. Zawinąć boki ciasta jak sakiewkę i skleić u góry. Nadmiar ciasta oderwać, a pozostałe dokładnie zlepić aby „zamknąć” w środku cały ser. Ułożyć na stolnicy zlepieniem do dołu.
Ponownie rozwałkować na płaski placek o średnicy 20 cm. Na środku placka „uszczypnąć” górną warstwę ciasta, aby zrobić dziurkę. Będzie przez nią uchodzić para z roztapiającego się sera.
Rozgrzać piekarnik do 250º C. Piec placki pojedynczo na obsypanej mąką blaszce przez 10-12 min. Pokroić jak pizzę, serwować na ciepło.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź