Chaczapuri

Chaczapuri
Oceń przepis:
228 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia gruzińska

Składniki:

  • 250 g twardej mozzarelli
  • 150 g twardego sera solankowego (typu feta, ale bardzo twardego i słonego)
  • 10 g świeżych drożdży
  • 200 ml wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem oleju i serów, wymieszać na jednolitą masę, pod koniec dodać olej i wyrobić, wtłaczając olej w ciasto.

Przełożyć na stolnicę i zagnieść przez około 6 -8 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk.

Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi objętość.

W trakcie wyrastania zetrzeć sery na tarce o grubych oczkach i wymieszać. Podzielić na 4 części i uformować kule.

Ciasto przełożyć z powrotem na stolnicę i podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Na środek położyć kulkę sera. Zawinąć boki ciasta jak sakiewkę i skleić u góry. Nadmiar ciasta oderwać, a pozostałe dokładnie zlepić aby „zamknąć” w środku cały ser. Ułożyć na stolnicy zlepieniem do dołu.

Ponownie rozwałkować na płaski placek o średnicy 20 cm. Na środku placka „uszczypnąć” górną warstwę ciasta, aby zrobić dziurkę. Będzie przez nią uchodzić para z roztapiającego się sera.

Rozgrzać piekarnik do 250º C. Piec placki pojedynczo na obsypanej mąką blaszce przez 10-12 min. Pokroić jak pizzę, serwować na ciepło.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA