Prosty chleb pszenny na zakwasie
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 350 g wody mocno gazowanej
- ok. 50g letniej, przegotowanej wody
Opcjonalnie:
- Ulubione ziarna, płatki owsiane lub żytnie
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do dzieży miksera wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier i 1,5 łyżki zakwasu. Następnie dolewamy wodę gazowaną i zwykłą. Mieszamy hakiem do połączenia składników.
Następnie zwiększamy obroty miksera i miksujemy przez ok. 1 minutę. Odkładamy do słoiczka z zakwasem tę samą ilość ciasta, jaką daliśmy na początku zakwasu (po dodaniu ciasta do zakwasu nie ma potrzeby dokarmiania zakwasu przez kolejny tydzień).
Na tym etapie możemy dodać do ciasta na chleb ulubione ziarna, płatki owsiane etc. Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy wierzch wodą i odstawiamy na 14 h. Następnie pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 1 h i 45 min.
Zaraz po upieczeniu wyciągamy chleb z pieca i od razu z formy, zostawiamy do wystudzenia na kratce.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź