Gołąbki Jakubiaka
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 6)
- Rodzaj dania:
- Gołąbki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 10 liści kapusty włoskiej
- 2 szklanki kaszy jęczmiennej średniej ugotowanej na półtwardo
- 500 g surowej mielonej wołowiny
- 4 ząbki czosnku, starte
- 10 średniej wielkości namoczonych suszonych grzybów
- 5 suszonych śliwek najlepiej wędzonych
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- ½ szklanki świeżo wyciskanego soku z jabłek
Sos:
- 2 surowe buraki
- 1 średniej wielkości seler
- 2 ziemniaki
- 1 mała brukiew
- 1 kostka masła
- kilka gałązek tymianku
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Namoczone i odsączone grzyby i śliwki bardzo drobno posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami farszu. Gotowy farsz nałóż na liście kapusty i zwiń gołąbki. Gotowe gołąbki ułóż w garze i zalej do połowy wysokości wodą. Duś około 1,5 godziny na małym ogniu
Warzywa pokrój w jednakowej wielkości słupki i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Zalej roztopionym masłem i piecz około 40 min. w 200 stopniach C. Po upieczeniu zmiksuj na gesty sos. Gołąbki podawaj z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W