Chleb tostowy

Chleb tostowy
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Podmłoda:
  • 140 g wody
  • 140 g mąki pszennej typ 750
  • 1 g świeżych drożdży
Ciasto właściwe:
  • 280 g wody
  • 280 g podmłody
  • 5 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 15 g soli
  • 80 g masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podmłoda:

Jeden dzień przed pieczeniem przygotować podmłodę. W wodzie rozpuścić drożdże, następnie dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie na około 10-12 godzin do lodówki.

Ciasto właściwe:

Następnego dnia w wodzie rozprowadzić podmłodę oraz dodatkową porcję świeżych drożdży. Dodać mąkę i sól. Całość wymieszać do połączenia się składników i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Po kilku minutach wyrabiania dodawać porcjami masło.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski i zostawić na 3 godziny do wyrastania. W trakcie trzykrotnie złożyć, aby wzmocnić siatkę glutenową.

Po tym czasie nasmarować masłem foremkę o wymiarach ok. 30x10x10 cm. Uformować podłużny bochenek i delikatnie przełożyć go złożeniem do dołu do foremki. Odstawić do wyrastania na 2-3 godziny lub na 10-12 godzin do lodówki.

Rozgrzać piekarnik do 230°C, zaparować i piec około 40-45 minut. Następnie wyjąć z foremki i ułożyć na kratce do całkowitego wystygnięcia.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA