Chleb tostowy
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Podmłoda:
- 140 g wody
- 140 g mąki pszennej typ 750
- 1 g świeżych drożdży
Ciasto właściwe:
- 280 g wody
- 280 g podmłody
- 5 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 15 g soli
- 80 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podmłoda:
Jeden dzień przed pieczeniem przygotować podmłodę. W wodzie rozpuścić drożdże, następnie dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie na około 10-12 godzin do lodówki.
Ciasto właściwe:
Następnego dnia w wodzie rozprowadzić podmłodę oraz dodatkową porcję świeżych drożdży. Dodać mąkę i sól. Całość wymieszać do połączenia się składników i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Po kilku minutach wyrabiania dodawać porcjami masło.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski i zostawić na 3 godziny do wyrastania. W trakcie trzykrotnie złożyć, aby wzmocnić siatkę glutenową.
Po tym czasie nasmarować masłem foremkę o wymiarach ok. 30x10x10 cm. Uformować podłużny bochenek i delikatnie przełożyć go złożeniem do dołu do foremki. Odstawić do wyrastania na 2-3 godziny lub na 10-12 godzin do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 230°C, zaparować i piec około 40-45 minut. Następnie wyjąć z foremki i ułożyć na kratce do całkowitego wystygnięcia.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź