Brioszki
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- zaczyn (30-60 min przed przygotowaniem ciasta)
- 10 g drożdży
- 180 ml mleka
- 60 ml wody
- 60 g cukru
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 200 g upieczonych ziemniaków
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 0,5 łyżeczki soli
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko do posmarowania, rozbełtane z odrobiną mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce robota kuchennego wymieszać mleko, wodę, drożdże, cukier, jajko i żółtka.
Dodać mąkę, przeciśnięte przez praskę ziemniaki i sól.
Wymieszać i wyrobić końcówką do wyrabiania ciast ciężkich około 5-6 minut.
Po tym czasie rozpłaszczyć masło przy pomocy wałka i tak powstałe płatki masła dodawać partiami do ciasta. Gdy masło się wchłonie, powtórzyć czynność z kolejną porcją i tak do zużycia całego masła.
Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 4 godziny do pierwszego wyrastania.
Ciasto podzielić na 6 części po około 160 g i uformować kule.
Dwie keksówki o długości około 20-22 cm nasmarować masłem i w każdej z nich umieścić po trzy kule.
Przykryć folą spożywczą i odstawić do drugiego wyrastania, czyli garowania, na około 1,5 godziny.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180º C.
Białka roztrzepać i posmarować wierzch ciasta.
Wstawić foremki do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut.
Wyjąć z piekarnika, a następnie ostrożnie wyjąć brioszki z foremek i odstawić do ostygnięcia na kratkę.
Czas wyrastania można skrócić jeśli wstawimy foremki z ciastem do piekarnika i na spód wstawimy blachę z gorącą wodą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź