Nadziewane pomidory

Nadziewane pomidory
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 12 średnich pomidorów
  • sól i pieprz
  • 1 kg wołowiny (albo mieszanka wołowiny
  • wieprzowiny i cielęciny)
  • oliwa
  • 1 posiekana cebula
  • 3 posiekane szalotki
  • 2 – 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 60 g chleba (2 kromki)
  • 1 łyżka musztardy dijońskiej
  • garść świeżej
  • posiekanej pietruszki albo suszonych ziół prowansalskich
  • tarty parmezan (niekonieczne)
  • 1 – 2 łyżki mleka (niekonieczne)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Odetnij górne części pomidorów i wydrąż środki. Wytrzyj wnętrza pomidorów papierowym ręcznikiem. Posól i zostaw na papierowym ręczniku otworami do dołu, żeby obeschły. Podgrzej oliwę w rondlu. Podsmaż cebulę, szalotki i czosnek. Po 10 min dodaj mięso. Dopraw je pieprzem i solą. Duś, aż będzie gotowe. Zamocz chleb i wrzuć go do mięsa. Możesz go pokruszyć drewnianą łyżką. Dodaj musztardę, pietruszkę lub zioła prowansalskie oraz parmezan. Dodaj 1 -2 łyżki mleka, jeśli uznasz to za stosowne. Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Obetnij delikatnie spód każdego pomidora, żeby warzywa się nie kiwały. Włóż nadzienie. Ułóż pomidory w brytfannie. Posyp serem. Piecz, aż będą gorące i miękkie, około 30 min.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA