Nadziewane pomidory
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 12 średnich pomidorów
- sól i pieprz
- 1 kg wołowiny (albo mieszanka wołowiny
- wieprzowiny i cielęciny)
- oliwa
- 1 posiekana cebula
- 3 posiekane szalotki
- 2 – 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 60 g chleba (2 kromki)
- 1 łyżka musztardy dijońskiej
- garść świeżej
- posiekanej pietruszki albo suszonych ziół prowansalskich
- tarty parmezan (niekonieczne)
- 1 – 2 łyżki mleka (niekonieczne)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Odetnij górne części pomidorów i wydrąż środki. Wytrzyj wnętrza pomidorów papierowym ręcznikiem. Posól i zostaw na papierowym ręczniku otworami do dołu, żeby obeschły. Podgrzej oliwę w rondlu. Podsmaż cebulę, szalotki i czosnek. Po 10 min dodaj mięso. Dopraw je pieprzem i solą. Duś, aż będzie gotowe. Zamocz chleb i wrzuć go do mięsa. Możesz go pokruszyć drewnianą łyżką. Dodaj musztardę, pietruszkę lub zioła prowansalskie oraz parmezan. Dodaj 1 -2 łyżki mleka, jeśli uznasz to za stosowne. Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Obetnij delikatnie spód każdego pomidora, żeby warzywa się nie kiwały. Włóż nadzienie. Ułóż pomidory w brytfannie. Posyp serem. Piecz, aż będą gorące i miękkie, około 30 min.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W