Podudzia kurczaka w sosie śliwkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 4- 5 kawałków podudzia kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki zmielonej kolendry
- kawałek świeżego imbiru
- ok. 200 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 200 g śliwek suszonych
- świeża kolendra do posypania
- oliwa z oliwek
- olej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek również. Rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej cebulę (ok. 5 minut), dodajemy czosnek, przyprawy i smażymy dalej. Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Obsmażamy na złoty kolor. Przekładamy cebulę i resztę na kurczaka, podlewamy bulionem i dodajemy przecier. Wrzucamy śliwki i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Podajemy posypane świeżą kolendrą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W