Francesinha, czyli croque madame po portugalsku
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia portugalska
Składniki:
- 4 kromki chleba wiejskiego lub chleba tostowy grillowanego
- 2 cienkie steki wołowe
- 2 cienkie kiełbaski wieprzowe do smażenia
- 2 jajka
- 4 plastry sera żółtego ementaler
- 1 szklankę przecieru pomidorowego
- ½ marchewki pokrojonej w kostkę
- 1 szalotka drobno posiekana
- natka pietruszki
- masło
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondelku zeszklij szalotkę na oliwie, dodaj marchewkę i podsmaż kilka minut. Wlej przecier pomidorowy, dodaj natkę pietruszki i duś ok. 15 minut, aż sos nabierze smaku. Dopraw solą i pieprzem.
Na dużej patelni podsmaż najpierw steki minutę z obu stron, odstaw. Na tej samej patelni podsmaż kiełbaski kilka minut, odstaw. Cały czas na tej samej patelni wbij jajka i podsmaż kilka minut.
Część grillowanych kromek posmaruj masłem i ułóż warstwami stek, kiełbaski i plastry sera. Zamknij kanapkę drugą kromką i grilluj chwilę w piekarniku, aż ser się roztopi. Przed podaniem dodaj jajka na wierzch i całość polej sosem pomidorowym. Udekoruj natką.
Na dużej patelni podsmaż najpierw steki minutę z obu stron, odstaw. Na tej samej patelni podsmaż kiełbaski kilka minut, odstaw. Cały czas na tej samej patelni wbij jajka i podsmaż kilka minut.
Część grillowanych kromek posmaruj masłem i ułóż warstwami stek, kiełbaski i plastry sera. Zamknij kanapkę drugą kromką i grilluj chwilę w piekarniku, aż ser się roztopi. Przed podaniem dodaj jajka na wierzch i całość polej sosem pomidorowym. Udekoruj natką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia portugalska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W