Francesinha, czyli croque madame po portugalsku

Francesinha, czyli croque madame po portugalsku
Oceń przepis:
51 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia portugalska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondelku zeszklij szalotkę na oliwie, dodaj marchewkę i podsmaż kilka minut. Wlej przecier pomidorowy, dodaj natkę pietruszki i duś ok. 15 minut, aż sos nabierze smaku. Dopraw solą i pieprzem.
Na dużej patelni podsmaż najpierw steki minutę z obu stron, odstaw. Na tej samej patelni podsmaż kiełbaski kilka minut, odstaw. Cały czas na tej samej patelni wbij jajka i podsmaż kilka minut.
Część grillowanych kromek posmaruj masłem i ułóż warstwami stek, kiełbaski i plastry sera. Zamknij kanapkę drugą kromką i grilluj chwilę w piekarniku, aż ser się roztopi. Przed podaniem dodaj jajka na wierzch i całość polej sosem pomidorowym. Udekoruj natką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA