Faszerowane i grillowane kałamarnice z salsą pomidorową

Faszerowane i grillowane kałamarnice z salsą pomidorową
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Dania na walentynki
Kuchnia świata:
Kuchnia portugalska

Składniki:

  • 4 kałamarnice oczyszczone, bez głów
  • ½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • ½ żółtej papryki pokrojonej w kostkę
  • ½ zielonej papryki pokrojonej w kostkę
  • kawałek chorizo pokrojony w kostkę
  • ½ szklanki kaszy bulgur
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 4 fileciki anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • tymianek świeży
  • 1 limonka
  • wykałaczki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Namocz kaszę bulgur w zimnej wodzie przez 20-30 minut, by napęczniała.
Podsmaż chorizo, aż będzie chrupkie. Dodaj paprykę, dopraw solą i podsmaż do miękkości. Wymieszaj z bulgurem, dopraw do smaku i odstaw na chwilę, by wystygło.
Faszeruj każdą kałamarnicę chorizo i papryką z bulgurem. Zamknij szczelnie otwór za pomocą wykałaczki. Podsmaż na patelni grillowej kilka minut z obu stron, aż będą złociste.
Przygotuj salsę: na suchej patelni upraż migdały, dodaj anchois i 2 łyżki oliwy z oliwek, poczekaj aż się rozpuszczą. Dodaj pomidorki koktajlowe delikatnie nacięte tak, by puściły swoje soki. Wymieszaj z resztę składników i dodaj wyciśnięty czosnek oraz świeży tymianek.
Serwuj kałamarnice z salsą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA