Tort z pieczonej papryki
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 3 papryki czerwone
- kilka łyżek koziego sera
- garść roszponki
Sos:
- 3 pomidory (najlepiej zielone)
- kilka gałązek kolendry
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 zielona papryka
- ½ zielonego jabłka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Papryki wrzuć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przewracając aż się mocno zarumienią, wręcz spalą. Szybko przełóż do foliowej torebki i mocno zwiń. Po 20 minutach wyjmij papryki i obierz z odchodzącej skórki. Pomidory ułóż na gazie i spalaj aż zczarnieją. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki sosu i zblenderuj, dopraw solą i pieprzem. Małą miskę lub kubek nasmaruj od wewnątrz oliwą i układaj w nim paprykę na przemian z serem (piętrowo). Na środku talerza rozlej odrobinę sosu i przewróć do góry nogami kubek, powinien wypaść torcik. Z wierzchu rzuć roszponkę i polej oliwą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W