Sałatka ze szpinaku, indyka i karmelizowanych orzechów z oliwą z pestek dyni
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Spalony? (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia dietetyczna
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- świeże liście młodego szpinaku
- sałata lollo ciemna i zielona
- sałata frisee
- sałata lodowa
- sałata radicchio
- 20 g rukoli
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- 0,5 ogórka
- po 0,5 szt. trzech kolorów papryk
- 50 g oliwek czarnych
- 50 g kukurydzy konserwowej
- 40 g kiełków słonecznika
- 1 marchewka
- olej z pestek dyni
Składniki do przygotowania indyka:
- 150 g piersi z indyka
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 ząbki czosnku
- 20 g świeżego imbiru
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek do smażenia
Składniki karmelizowanych orzechów:
- 30 g orzechów laskowych
- 30 g orzechów włoskich
- 10 g orzeszków piniowych
- 20 ml masła klarowanego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- świeży rozmaryn
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Imbir obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i drobno pokroić, a z cytryny wycisnąć sok.
Pierś z indyka oczyścić i pokroić w wąskie paski, a następnie przełożyć do miski, dodać oliwy z oliwek, sos sojowy, sos ostrygowy, pokrojony imbir, czosnek oraz sok z cytryny. Całość wymieszać i włożyć do lodówki. Podczas marynowania mięsa mamy czas na przygotowanie pozostałych składników do sałatki. Orzechy włoskie i laskowe rozdrobnić na małe kawałki. Na patelnię dodać klarowane masło, miód, cukier trzcinowy i delikatnie podgrzewać do momentu otrzymania ciemniejszego koloru. Do delikatnego karmelu dodać rozmaryn, rozdrobnione orzechy i orzeszki piniowe, a następnie karmelizować je do momentu całkowitego obtoczenia w karmelu orzechów. Gotowe orzechy odstawić do wystygnięcia. Szpinak oraz wszystkie rodzaje sałat opłukać pod zimną wodą, a następnie większe liście porwać. Pomidorki koktajlowe opłukać i pokroić na ćwiartki. Ogórka obrać, oczyścić z nasion i pokroić. Papryki opłukać, oczyścić i pokroić. Oliwki pokroić na pół, a kiełki słonecznika oczyścić. Marchewkę opłukać, obrać i pokroić w cienkie, długie paseczki, a następnie przełożyć do miski z zimną wodą, by nabrały chrupkości. Liście sałat wraz ze szpinakiem połączyć i wymieszać, a następnie dodać do nich pokrojone pomidorki, ogórka, kukurydzę, paprykę oraz oliwki. Tak przygotowane warzywa ułożyć na talerzu. Na wierzchu położyć kiełki oraz chrupiącą marchew, a następnie całość skropić olejem z pestek dyni i posypać karmelizowanymi orzechami. Indyka usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek i podawać ciepłego z przygotowaną sałatką.
Pierś z indyka oczyścić i pokroić w wąskie paski, a następnie przełożyć do miski, dodać oliwy z oliwek, sos sojowy, sos ostrygowy, pokrojony imbir, czosnek oraz sok z cytryny. Całość wymieszać i włożyć do lodówki. Podczas marynowania mięsa mamy czas na przygotowanie pozostałych składników do sałatki. Orzechy włoskie i laskowe rozdrobnić na małe kawałki. Na patelnię dodać klarowane masło, miód, cukier trzcinowy i delikatnie podgrzewać do momentu otrzymania ciemniejszego koloru. Do delikatnego karmelu dodać rozmaryn, rozdrobnione orzechy i orzeszki piniowe, a następnie karmelizować je do momentu całkowitego obtoczenia w karmelu orzechów. Gotowe orzechy odstawić do wystygnięcia. Szpinak oraz wszystkie rodzaje sałat opłukać pod zimną wodą, a następnie większe liście porwać. Pomidorki koktajlowe opłukać i pokroić na ćwiartki. Ogórka obrać, oczyścić z nasion i pokroić. Papryki opłukać, oczyścić i pokroić. Oliwki pokroić na pół, a kiełki słonecznika oczyścić. Marchewkę opłukać, obrać i pokroić w cienkie, długie paseczki, a następnie przełożyć do miski z zimną wodą, by nabrały chrupkości. Liście sałat wraz ze szpinakiem połączyć i wymieszać, a następnie dodać do nich pokrojone pomidorki, ogórka, kukurydzę, paprykę oraz oliwki. Tak przygotowane warzywa ułożyć na talerzu. Na wierzchu położyć kiełki oraz chrupiącą marchew, a następnie całość skropić olejem z pestek dyni i posypać karmelizowanymi orzechami. Indyka usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek i podawać ciepłego z przygotowaną sałatką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia dietetyczna
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W