Pstrągi z szynką i orzechami laskowymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 2 pstrągi
- 3 łyżki sklarowanego masła
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 6 plasterków suszonej szynki
- kieliszek białego wytrawnego wina
- mąka
- sól
- pieprz
- orzechy laskowe łuskane
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Orzechy rozsypać na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 st.C, kiedy się uprażą i skórka lekko spuchnie i ściemnieje, wyjąć. Usunąć skórkę z orzechów, ocierając je w kuchennym ręczniku. Ostudzone orzechy grubo pokruszyć w moździerzu. Pstrągi wypatroszyć, oskrobać, odciąć płetwy (zostawić ogon) i usunąć kręgosłupy wraz z ośćmi. Ryby umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć i oprószyć mąką. Zwinąć kilka plasterków szynki i włożyć je do brzucha pstrągom, spiąć wykałaczką. Rozgrzać sklarowane masło na patelni i usmażyć pstrągi na złoto z obu stron. Zdjąć ryby z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Wlać trochę białego wina na patelnię, zagotować i poczekać, aż odparuje. Na patelnię dodać 2-3 łyżki masła, rozpuścić, dodać posiekaną natkę pietruszki i pokruszone orzechy laskowe, podsmażyć. Masłem orzechowym polać pstrągi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W