Ceviche z dorsza bałtyckiego z salsą z awokado i pomidora
Oceń przepis:
Przygotował:
Ewa Chodakowska
- Seria kulinarna:
- Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Dania dietetyczne
- Ilość osób:
- 2
- Kaloryczność:
- 528 kcal.
Składniki:
- 75 g fileta z dorsza bałtyckiego
- 20 ml oliwy
- pół limonki
- 1/3 cytryny
- 1/3 awokado
- 100 g pomidorów
- 2 gałązki kolendry
- 15 g czerwonej cebuli
- 20 g pestek słonecznika
- kromka żytniego razowego chleba
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dorsza umyj, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w kostkę o wymiarach 1 cm i wrzuć do miseczki. Dodaj startą skórkę z połowy cytryny i limonki, zalej sokiem z połowy cytryny i połowy limonki i wymieszaj dokładnie. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i 1/3 dodaj do ryby. Do drugiej miski wrzuć pokrojone w kostkę awokado i pomidory, pozostałą cebulę, oliwę, posiekaną kolendrę, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj dokładnie. Salsę ułóż na talerzu, a na niej zamarynowaną rybę, którą możesz potraktować szczyptą morskiej soli i świeżo tartego pieprzu oraz kilkoma listkami kolendry. Podawaj posypane prażonymi pestkami słonecznika, z kromką grillowanego dobrego pieczywa.
Ceviche to najzdrowsza forma przygotowania ryb i owoców morza! Jeżeli nie ma w tym momencie sezonu na polskiego dorsza możesz zamienić go na inną rybą z białym, delikatnym mięsem. Przed użyciem warto ją przemrozić, by mieć pewność, że pozbyliśmy się wszystkich pasożytniczych niepożądanych pasażerów.
Ceviche to najzdrowsza forma przygotowania ryb i owoców morza! Jeżeli nie ma w tym momencie sezonu na polskiego dorsza możesz zamienić go na inną rybą z białym, delikatnym mięsem. Przed użyciem warto ją przemrozić, by mieć pewność, że pozbyliśmy się wszystkich pasożytniczych niepożądanych pasażerów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W