Sałatka owocowa z miodem i miętą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Spalony? (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia dietetyczna
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- ćwiartka melona żółtego
- ćwiartka melona kantalupa
- 0,5 ananasa
- ćwiartka arbuza
- 8 świeżych truskawek
- 100 g winogron zielonych
- 100 g winogron czerwonych
- 1 pomarańcza
- 1 grejpfrut
- 1 pitaja
- 0,5 dojrzałej papai
- miód spadziowy do smaku
- świeża mięta
- 1 limonka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Melony, arbuza obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Ananasa obrać i pokroić w kostkę.
6 truskawek pokroić w ćwiartki. Winogrona umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki.
Pomarańczę, grejpfruta obrać i wyfiletować. Pitaje przekroić na pół i wyciągnąć środek, tak by nie uszkodzić skórki, a następnie środek pokroić w kostkę (w taki sposób by powstała ze skórki miseczka). Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski, dodać posiekaną miętę, kilka kropli miodu i skropić sokiem z limonki. Papaję obrać, pokroić i dokładnie zmiksować w jednolitą masę.
Skórkę z pitaji położyć na talerzu, do środka dodać wymieszaną sałatkę, polać musem z papai i udekorować owocami.
6 truskawek pokroić w ćwiartki. Winogrona umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki.
Pomarańczę, grejpfruta obrać i wyfiletować. Pitaje przekroić na pół i wyciągnąć środek, tak by nie uszkodzić skórki, a następnie środek pokroić w kostkę (w taki sposób by powstała ze skórki miseczka). Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski, dodać posiekaną miętę, kilka kropli miodu i skropić sokiem z limonki. Papaję obrać, pokroić i dokładnie zmiksować w jednolitą masę.
Skórkę z pitaji położyć na talerzu, do środka dodać wymieszaną sałatkę, polać musem z papai i udekorować owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W