Sałatka z dyni z rukolą
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni Dynia i cukinia (Odc.5)
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 150g dyni
- 1/2 szklanki oliwy extra vergine
- sok z 1 cytryny
- garść rukoli
- sól
- pieprz
- płatki parmezanu
- ewentualnie esencja balsamico
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dynię pokroić w możliwie najcieńsze plasterki. Oliwę wymieszać z sokiem z
cytryny, solą i pieprzem, dodać dynię. Marynować plasterki dyni co najmniej
przez cztery godziny. Zamarynowaną, osączoną dynię ułożyć na talerzu,
posypać rukolą i plasterkami parmezanu, ozdobić kilkoma kroplami esencji
balsamico, uzupełnić przyprawy. Esencję balsamico można kupić gotową lub
przygotować ją samemu: powoli odparować ocet balsamico w stalowym garnku i
dosłodzić do smaku.
cytryny, solą i pieprzem, dodać dynię. Marynować plasterki dyni co najmniej
przez cztery godziny. Zamarynowaną, osączoną dynię ułożyć na talerzu,
posypać rukolą i plasterkami parmezanu, ozdobić kilkoma kroplami esencji
balsamico, uzupełnić przyprawy. Esencję balsamico można kupić gotową lub
przygotować ją samemu: powoli odparować ocet balsamico w stalowym garnku i
dosłodzić do smaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W