Tortellini w sosie śmietanowym z gorgonzollą i pieczarkami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 4)
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki typu 00
- 4 jaja
- 2 łyżki oliwy
- sól
- ew. trochę wody
Farsz:
- 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka (najlepiej udek)
- 200 g mascarpone
- 150 g ricotty
- 100 g startego parmezanu
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- skórka starta z ½ cytryny
- sól
- pieprz
Sos:
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 ząbek czosnku
- 100 g gorgonzoli
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z mąki, jaj, oliwy i soli wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto jak na makaron, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso z kurczaka drobimy nożem lub w malakserze, następnie łączymy z ricottą, mascarpone, parmezanem, skórką z cytryny, natką pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warto farsz odłożyć do lodówki do schłodzenia, np. na czas rozwałkowywania ciasta.
Ciasto na pierożki rozwałkowujemy partiami dość cienko i wycinamy równe kwadraty o bokach ok. 4 cm. Na środku układamy po łyżeczce farszu i sklejamy jak uszka. Gotowe tortellini odkładamy na deskę lekko oprószoną mąką.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pieczarki pokrojone na półplasterki. Jak zaczną się rumienić, doprawiamy je solą i pieprzem, następnie zalewamy śmietanką, od razu dodajemy kawałki gorgonzoli i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje, a ser się rozpuści. W tym czasie w dużym garnku w osolonym wrzątkiem gotujemy tortellini ok. 3-4 minut, przerzucamy je do gorącego sosu, mieszamy i serwujemy obsypane pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź