Pierożki z sękaczem, porzeczkami i sosem agrestowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego
- Farsz:
- 150 -200 g sękacza
- garść białych porzeczek
- łyżka soku malinowego
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
- żółtko
- łyżeczka brązowego cukru
- Sos agrestowy:
- 3 garści agrestu
- wanilia
- 3 łyżki masła
- kilka listków stewii
- szczypta kardamonu
- kilka kropli białego octu balsamicznego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj farsz. Pokrusz kawałek sękacza, dodaj porzeczki, sok malinowy, kardamon i cynamon. Wszystko delikatnie wymieszaj. Ciasto francuskie cienko rozwałkuj. Na jednej połowie ciasta ułóż porcję farszu w równych odstępach i przykryj pozostałą częścią ciasta. Palcami delikatnie sklej ciasto. Za pomocą noża lub radełka wykrój kwadraciki. Pierożki ułóż na blasze wyścielonej papierem i posmaruj żółtkiem z odrobiną cukru. Pierożki piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Przygotuj sos. Posiekaj agrest i przesmaż go na maśle z odrobiną wanilii i listkami stewii. Sos dopraw szczyptą kardamonu i octem balsamicznym. Pierożki podaj z agrestowym sosem. Smacznego!
Przygotuj sos. Posiekaj agrest i przesmaż go na maśle z odrobiną wanilii i listkami stewii. Sos dopraw szczyptą kardamonu i octem balsamicznym. Pierożki podaj z agrestowym sosem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W