Pierogi z gryki z soczewicą
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki, Dobre dla dzieci
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g mąki z białej gryki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka wrzątku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła klarowanego
- Farsz:
- 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
- 1 cebula
- 1 marchew
- kilka pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majeranku
- pół pęczka poszatkowanej zielonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj farsz. Obierz cebulę i czosnek i posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pieczarki drobno pokrój. Podduś wszystkie składniki na maśle klarowanym z solą i przyprawami. Połącz z ugotowaną na sypko i przestudzoną soczewicą i zmiksuj na gęstą masę. Dodaj zieloną pietruszkę i sól do smaku. Przygotuj ciasto. Wymieszaj w misce obie mąki, sól, następnie dodaj tłuszcz i zalej całość wrzątkiem. Wymieszaj drewnianą łyżką, odczekaj chwilę i zagnieć ciasto. Przygotuj placki na pierogi stopniowo: odrywaj fragment ciasta, wałkuj cienko podsypując mąką gryczaną, wykrawaj szklanką kółka i nadziewaj błyskawicznie farszem z soczewicy. Pierogi gotuj od razu we wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Uwaga: pierogi nie mogą się gotować zbyt długo - rozpadają się.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź