Som tam z mięsem perłopława
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
200 g mięsa perłopławów
- 1 limonka, przekrojona na pół
- 1 duży ogórek, obrany, bez pestek i rozdrobniony
- 1 mała marchewka, obrana i rozdrobniona
- 50 g (¼ szklanki) fasolki szparagowej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 10 pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
- ¼ szklanki prażonych orzeszków ziemnych, lekko pokruszonych
-
Dressing
- 10 g cukru palmowego
- 1 limonka, przekrojona na pół
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 2 papryczki chilli, w cienkich plasterkach
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Som tam to tajska sałatka robiona zwykle z zielonej papai albo zielonego mango, chociaż można użyć dowolnych warzyw. Istotne jest, aby każde warzywo wcześniej lekko rozgnieść tak, aby puściło soki. W tej wersji użyte zostanie mięso perłopława, ale można je zastąpić przegrzebkami.
Do dużej miski włóż mięso perłopława, polej sokiem z limonki i wymieszaj. Odstaw na 10 minut do zamarynowania.
W tym czasie zrób dressing. Do moździerza dodaj cukier palmowy i sok z limonki. Dobrze wymieszaj. Dodaj sos rybny, czosnek, chili i utrzyj na gładko.
Dodaj ogórek, marchew, fasolkę i pomidory. Delikatnie rozgnieć warzywa w moździerzu. Dodaj mięso perłopława i wymieszaj z resztą składników. Dodaj orzeszki ziemne.
Serwuj som tam jako część większego posiłku.
Uwaga
Zamiast mięsa perłopława można użyć przegrzebków.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź