Pstrąg faszerowany grzybami i fasolą z warzywami grillowanymi i kaszą
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 2 pstrągi w całości
- 300 g mrożonych albo świeżych podgrzybków
- 1 cebula
- ½ puszki jasnej fasoli
- 1 łyżeczka cząbru suszonego
- szczypiorek
- 2 łyżki gęstej śmietany 22%
- pęczek świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła + 2 do obłożenia ryby
Warzywa z kaszą:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy owsianej
- ¼ papryki czerwonej
- ¼ papryki zielonej
- ¼ bakłażana
- ¼ cukinii zielonej lub żółtej
- 3 ząbki czosnku w całości (nieobrane)
- oliwa
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pstrąga czyścimy, pozbywamy oczu, nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
Grzyby kroimy w mniejsze kawałki, cebulkę bardzo drobno.
Rozgrzewamy masło na patelni, przesmażamy cebulkę jak zmięknie dodajemy grzyby i kilka gałązek tymianku. Po kilku minutach, jak grzyby zaczną się rumienić, dodajemy fasolę, cząber, sól i pieprz. Przesmażamy razem jeszcze moment i ściągamy z gazu.
Jak całość lekko przestygnie dodajemy śmietanę i drobno posiekany szczypiorek, mieszamy i faszerujemy pstrągi. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, okładamy masłem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Odkrywamy rybę i dopiekamy ją jeszcze 5-7 minut podlewając wytopionym masłem.
Warzywa kroimy w paski i plastry. Rozgrzewam oliwę, wrzucamy na nią czosnek w łupinkach i warzywa. Grillujemy na dość dużym ogni.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałązkami tymianku. Na koniec dorzucamy ugotowaną kaszę, mieszamy razem i ściągamy z ognia. Rybę serwujemy w całość z grillowanymi warzywami.
Grzyby kroimy w mniejsze kawałki, cebulkę bardzo drobno.
Rozgrzewamy masło na patelni, przesmażamy cebulkę jak zmięknie dodajemy grzyby i kilka gałązek tymianku. Po kilku minutach, jak grzyby zaczną się rumienić, dodajemy fasolę, cząber, sól i pieprz. Przesmażamy razem jeszcze moment i ściągamy z gazu.
Jak całość lekko przestygnie dodajemy śmietanę i drobno posiekany szczypiorek, mieszamy i faszerujemy pstrągi. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, okładamy masłem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Odkrywamy rybę i dopiekamy ją jeszcze 5-7 minut podlewając wytopionym masłem.
Warzywa kroimy w paski i plastry. Rozgrzewam oliwę, wrzucamy na nią czosnek w łupinkach i warzywa. Grillujemy na dość dużym ogni.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałązkami tymianku. Na koniec dorzucamy ugotowaną kaszę, mieszamy razem i ściągamy z ognia. Rybę serwujemy w całość z grillowanymi warzywami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W