Dorsz w papilotach z soczewicą z chrzanem i smażonymi buraczkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 2 dość grube filety z dorsza
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 1,5 szklanki czarnej soczewicy, belugi
- 1 łyżka chrzanu
- 2 małe buraczki
- ½ kalarepki
- 1 czubata łyżka masła
- 2 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
- 1 łyżka octu jałowcowego
- olej
- 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżka miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy do miękkości w dużej ilości wrzątku, przez ok. 18 minut.
Buraczki obieramy i kroimy na mandolinie na cienkie plastry. Kalarepkę obieramy i również kroimy w plastry, a później w słupki.
Dorsza kroimy w szerokie, ok. 4 cm kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem z obu stron. Każdy z kawałków owijamy szynką parmeńską i smażmy po ok. 2 minuty z każdej strony.
Soczewicę odsączamy, dodajemy do niej chrzan i mieszamy.
Buraczki wrzucamy na rozgrzane masło razem z poszatkowanym rozmarynem i prażymy ok. 3 minut, następnie dolewamy ocet i miód odparowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ściągamy z gazu.
Na talerzu układamy plastry buraczka, na nich soczewicę, i dekorujemy słupkami kalarepki, obok serwujemy dorsza.
Buraczki obieramy i kroimy na mandolinie na cienkie plastry. Kalarepkę obieramy i również kroimy w plastry, a później w słupki.
Dorsza kroimy w szerokie, ok. 4 cm kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem z obu stron. Każdy z kawałków owijamy szynką parmeńską i smażmy po ok. 2 minuty z każdej strony.
Soczewicę odsączamy, dodajemy do niej chrzan i mieszamy.
Buraczki wrzucamy na rozgrzane masło razem z poszatkowanym rozmarynem i prażymy ok. 3 minut, następnie dolewamy ocet i miód odparowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ściągamy z gazu.
Na talerzu układamy plastry buraczka, na nich soczewicę, i dekorujemy słupkami kalarepki, obok serwujemy dorsza.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W