Dorsz w papilotach z soczewicą z chrzanem i smażonymi buraczkami

Dorsz w papilotach
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 2 dość grube filety z dorsza
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1,5 szklanki czarnej soczewicy, belugi
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 małe buraczki
  • ½ kalarepki
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu jałowcowego
  • olej
  • 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka miodu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy do miękkości w dużej ilości wrzątku, przez ok. 18 minut.
Buraczki obieramy i kroimy na mandolinie na cienkie plastry. Kalarepkę obieramy i również kroimy w plastry, a później w słupki.
Dorsza kroimy w szerokie, ok. 4 cm kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem z obu stron. Każdy z kawałków owijamy szynką parmeńską i smażmy po ok. 2 minuty z każdej strony.
Soczewicę odsączamy, dodajemy do niej chrzan i mieszamy.
Buraczki wrzucamy na rozgrzane masło razem z poszatkowanym rozmarynem i prażymy ok. 3 minut, następnie dolewamy ocet i miód odparowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ściągamy z gazu.
Na talerzu układamy plastry buraczka, na nich soczewicę, i dekorujemy słupkami kalarepki, obok serwujemy dorsza.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA