Jajka po baskijsku

Jajka po baskijsku
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule w plasterkach
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • czerwona papryka skrojona w drobniutkie paski
  • zielona papryka skrojona w drobniutkie paski
  • 2 posiekane ostre papryczki lub piment d’Espelette
  • 500 g pomidorów bez pestek
  • pokrojonych w ćwiartki
  • sól i pieprz
  • 4 jajka
  • 8 plastrów szynki bajońskiej lub prosciutto

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na patelni. Przesmażyć cebulę do miękkości. Dodać czosnek i paprykę, przesmażyć do miękkości. Wrzucić pomidory, posolić, popieprzyć, zakryć i dusić przez ok. 10 min. Zdjąć pokrywkę, lecz trzymać patelnię na gazie, aż płyn się wygotuje, a składniki połączą się i będą miękkie.
Na powstałą masę wbić obok siebie jajka. Posolić i popieprzyć. Zakryć i smażyć (żółtka powinny pozostać luźne). Tymczasem przygotować gniazdka z szynki na talerzach. Kiedy jajka się usmażą, wyłożyć je z masą warzywną do gniazdek. Podawać na gorąco z grzankami z bagietki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA