Jajka po baskijsku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule w plasterkach
- 2 posiekane ząbki czosnku
- czerwona papryka skrojona w drobniutkie paski
- zielona papryka skrojona w drobniutkie paski
- 2 posiekane ostre papryczki lub piment d’Espelette
- 500 g pomidorów bez pestek
- pokrojonych w ćwiartki
- sól i pieprz
- 4 jajka
- 8 plastrów szynki bajońskiej lub prosciutto
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę na patelni. Przesmażyć cebulę do miękkości. Dodać czosnek i paprykę, przesmażyć do miękkości. Wrzucić pomidory, posolić, popieprzyć, zakryć i dusić przez ok. 10 min. Zdjąć pokrywkę, lecz trzymać patelnię na gazie, aż płyn się wygotuje, a składniki połączą się i będą miękkie.
Na powstałą masę wbić obok siebie jajka. Posolić i popieprzyć. Zakryć i smażyć (żółtka powinny pozostać luźne). Tymczasem przygotować gniazdka z szynki na talerzach. Kiedy jajka się usmażą, wyłożyć je z masą warzywną do gniazdek. Podawać na gorąco z grzankami z bagietki.
Na powstałą masę wbić obok siebie jajka. Posolić i popieprzyć. Zakryć i smażyć (żółtka powinny pozostać luźne). Tymczasem przygotować gniazdka z szynki na talerzach. Kiedy jajka się usmażą, wyłożyć je z masą warzywną do gniazdek. Podawać na gorąco z grzankami z bagietki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W