Koktajl krewetkowy w miseczkach z ciasta filo
Przygotował:
Donal Skehan
- Seria kulinarna:
- Rodzinne Święta Donala (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2-3 płaty ciasta filo
- 30 g stopionego masła
- 175 g obranych gotowanych krewetek atlantyckich
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka keczupu
- ostry sos chili, do smaku
- odrobina sosu Worcestershire
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
- główka sałaty rzymskiej mini
- pieprz kajeński do oprószenia
- posiekany szczypiorek do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200° C (do 180° przy włączonym termoobiegu).
Płaty ciasta filo i dwie foremki na 12 muffinek posmaruj stopionym masłem. Pokrój ciasto filo na kwadraty o boku 2,5 cm. Złóż po trzy kwadraty i umieść w zagłębieniach foremki. Wstaw foremkę do piekarnika na 6-8 minut. Upieczone miseczki wyjmij z foremki na drucianą kratkę i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krewetki pokrój z grubsza, zostawiając 24 sztuki w całości do dekoracji tartaletek. Pokrojone krewetki wymieszaj z majonezem, keczupem, ostrym sosem i sosem Worcestershire, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z pokrojoną w cieniutkie paski sałatą.
Napełnij miseczki z ciasta masą krewetkową, na każdej tartaletce umieść krewetkę w całości, posyp posiekanym szczypiorkiem, oprósz pieprzem kajeńskim i podawaj.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź