Bruschetta klasyczna
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 ciabatta
- 3 duże pomidory malinowe
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
Dodatkowo:
- 2-3 duże plastry zgrillowanego bakłażana
- kilka plastrów prosciutto crudo
- 1 kulka buratty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciabattę kroimy w grube kromki na ok. 1,5 – 2 cm, skrapiamy oliwą i grillujemy na patelni lub w piecu. Pomidory kroimy w kosteczkę (nie trzeba obierać ze skórki), przekładamy do miski, dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. Skrapiamy całość oliwą, dodajemy porwane listki bazylii (część zostawiamy do dekoracji) i schładzamy salsę.
Zgrillowane kromki pieczywa nacieramy ząbkiem czosnku przekrojonym na pół, nakładamy porcję pomidorów, doprawiamy solą i skrapiamy oliwą. Serwujemy od razu! Możemy na kromce pieczywa położyć mniejszą porcję pomidorów, udekorować całość plastrami bakłażana, szynką lub rozerwaną palcami burattą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W