Panna cotta
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 400 ml śmietanki 36%
- 100 ml mleka
- 50-60 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 5 listków żelatyny w płatkach (8 g)
Do podania:
- 350 g mrożonych owoców leśnych
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w łyżce wody
- świeże owoce do dekoracji (jeżyny, kulki garanatu, maliny, borówki etc.)
- 1 łyżeczka żelatyny lub 1 listek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Listki żelatyny moczymy w zimnej wodzie. Śmietankę, mleko, cukier i rozciętą na pół laskę wanilii wraz z wyciągniętymi z wnętrza nasionkami wanilii przekładamy do rondla. Na małym ogniu podgrzewamy całość, ale nie zagotowujemy.
Wyciągamy skórkę z wanilii, odciskamy listki żelatyny i od razu przekładamy do gorącej śmietanki. Nie podgrzewamy już płynu, za to dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Studzimy śmietankę, co jakiś czas mieszając, następnie przelewamy do silikonowych foremek lub ramekinów i wstawiamy do lodówki na min. 4 h do stężenia.
W tym czasie przygotowujemy sos z owoców leśnych. Wrzucamy je do rondla, dodajemy cukier i podgrzewamy, aż zaczną się rozpadać, a cukier się rozpuści. W razie potrzeby dosładzamy całość, następnie miksujemy blenderem i „przefasowujemy”, czyli przecieramy przez sito o drobnych oczkach.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Ponownie przelewamy sos z owoców do rondla, wstawiamy na mały gaz. W łyżce wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do sosu z owoców, mieszając chwilę podgrzewamy, następnie dodajemy żelatynę, ściągamy całość z gazu i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Foremki z panna cottą wstawiamy na kilka sekund do ciepłej wody, wyciągamy deser i dekorujemy go sosem i owocami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź