Marmitako
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- ok. 550 g świeżego tuńczyka
- 700 g ziemniaków
- ok. 600 ml-700 ml wywaru rybnego
- 1 mała cebula
- 2 małe pomidory
- 2-3 suszone pomidory
- ½ zielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
- 1 łyżka pimiento choricero (ewentualnie)
- 1 listek laurowy
- oliwa
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzewamy kilka łyżek oliwy w szerokim garnku. Cebulę, suszone pomidory i obrane ze skórki świeże pomidory kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Paprykę kroimy w grubszą kostkę, a ziemniaki w spore kawałki. Na oliwę wrzucamy cebule i czosnek, jak się zeszklą dodajemy paprykę i chwilę razem podsmażamy.
Następnie dodajemy pomidory suszone i świeże, łyżkę pasty z choricero (lub innej pasty paprykowej), dodajemy listek laurowy, oba rodzaje mielonej papryki i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy ziemniaki i zalewamy całość bulionem rybnym na wysokość wsadu garnka. Przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut na niezbyt dużym gazie. Staramy się nie mieszać składników w garnku tylko potrząsać garnkiem, dzięki temu ziemniaki zachowają swój kształt.
Jak ziemniaki już zmiękną, kroimy tuńczyka w grubą kostkę i dodajemy do zupy. Po krótkiej chwili, jak tylko ryba zetnie się na wierzchu, możemy zupę serwować. Kawałki ryby powinny być tylko lekko ścięte, im dłużej tuńczyk będzie się gotował tym będzie bardziej suchy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź