Wieprzowe policzki w sosie chrzanowym z karmelizowanymi marchewkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne
Składniki:
- 1 kg wieprzowych policzków
- sól
- pieprz
- oliwa
- świeży lubczyk
- włoszczyzna
- 2 jabłka
- 2 cebule
- główka czosnku
- łyżeczka suszonego lubczyku
- 2 liście laurowe
- 1,5 l bulionu
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki chrzanu
- 3 łyżki gęstej śmietany
- Karmelizowane marchewki:
- ½ szklanki wody
- 5-6 ziaren kardamonu
- 3 łyżki miodu
- pęczek młodych marchewek
- ¼ szklanki czerwonego wina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Policzki wieprzowe oczyść z błon. Dopraw je solą, pieprzem, świeżym lubczykiem i natrzyj odrobiną oliwy.
Włoszczyznę, jabłka i cebulę pokrój na małe kawałki. Warzywa podsmaż w garnku na oliwie i wyciągnij.
Następnie w tym samym garnku przesmaż policzki wieprzowe, dodaj jabłka i przesmażone warzywa, suszony lubczyk i liście laurowe. Wszystko zalej bulionem warzywnym i duś na wolnym ogniu przez 3- 4 godziny.
Z garnka wyciągnij ugotowane policzki i warzywa. Do pozostałego bulionu dodaj śmietanę, sok z cytryny i chrzan. Dokładnie wymieszaj i wrzuć z powrotem do garnka mięso i warzywa. Pyszne policzki wieprzowe w sosie chrzanowym gotowe!
Idealnym dodatkiem do wieprzowych policzków będą karmelizowane marchewki. Na patelnie wlej wodę. Dodaj miód i ziarna kardamonu. Poczekaj chwilę, aż syrop zgęstnieje. Następnie dodaj marchewki i dolej czerwone wino. Warzywa gotuj przez 5 minut. Policzki wieprzowe podawaj z karmelizowanymi marchewkami. Smacznego!
Włoszczyznę, jabłka i cebulę pokrój na małe kawałki. Warzywa podsmaż w garnku na oliwie i wyciągnij.
Następnie w tym samym garnku przesmaż policzki wieprzowe, dodaj jabłka i przesmażone warzywa, suszony lubczyk i liście laurowe. Wszystko zalej bulionem warzywnym i duś na wolnym ogniu przez 3- 4 godziny.
Z garnka wyciągnij ugotowane policzki i warzywa. Do pozostałego bulionu dodaj śmietanę, sok z cytryny i chrzan. Dokładnie wymieszaj i wrzuć z powrotem do garnka mięso i warzywa. Pyszne policzki wieprzowe w sosie chrzanowym gotowe!
Idealnym dodatkiem do wieprzowych policzków będą karmelizowane marchewki. Na patelnie wlej wodę. Dodaj miód i ziarna kardamonu. Poczekaj chwilę, aż syrop zgęstnieje. Następnie dodaj marchewki i dolej czerwone wino. Warzywa gotuj przez 5 minut. Policzki wieprzowe podawaj z karmelizowanymi marchewkami. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W