Osso buco
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- gicz cielęca z kością ok.1 kg
- pokrojona w grube plastry
- mąka do obtoczenia
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki rosołu
- 4 posiekane pomidory bez skórki
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera pokrojone
- 1 posiekany ząbek czosnku
- tymianek
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Golonkę popieprzyć i obtoczyć w mące. W sporym garnku z grubym dnem obsmażyć mięso na gorącej oliwie, wyjąć. Do garnka wrzucić masło, cebulę, marchew i selera, podsmażyć. Dodać czosnek i tymianek, po chwili pomidory, wino i rosół, zagotować. Do garnka włożyć z powrotem mięso. Wstawić do piekarnika na ok.1,5 godziny. Piec, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Jeżeli sos jest za rzadki odparować na ogniu. Podawać posypane gremolatą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W