Sezamowy lawasz
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 1 szklanka pszennej mąki
- ⅓ szklanki mąki z pełnego przemiału
- 2 łyżki czarnych i białych ziaren sezamu lub 4 łyżki jednego rodzaju
- 1 łyżka drobno posiekanego
- świeżego oregano albo 1 łyżeczka suszonego
- 1 łyżeczka soli
- ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- ½ szklanki wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 165°C. Wyłóż blachę pergaminem. W misce wymieszaj oba gatunki mąki, ziarna sezamu, oregano i sól. W dzbanku wymieszaj olej i oliwę oraz wodę, wlej do suchych składników. Wymieszaj, aby postało lepkie, elastyczne ciasto. Podziel na 4 części, rozwałkuj je jak najcieniej na oprószonej mąką desce. Z każdego kawałka powinien wyjść prostokąt 34 x 16 cm. Pokrój go w paski 4 x 17 cm i wałkuj, aż będą bardzo cienkie. Przełóż na blachę, posmaruj oliwą, posyp solą. Piecz aż będą jasnozłociste – przez 15-18 min. Wystudź, przechowuj w szczelnym pojemniku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W