Souvlaki z wieprzowiny z sałatką z ogórka i tzatziki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg wieprzowej łopatki lub karkówki, bez skóry i ścięgien, pokrojony w 2,5 cm kostkę
- 8 szpadek, namoczone w wodzie na kilka godzin lub na noc
Marynata:
- 60 ml soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonej mięty, plus do posypania
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego anyżu gwiazdkowatego
- 1 ½ łyżeczki kminu
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
Sałatka:
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 mała czerwona cebula, połowa pokrojona w grubą kostkę (60 g), a druga na cienkie plasterki (60 g)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 6 libańskich ogórków, pokrojonych ukośnie na 0,5 cm kawałki (600 g)
- 2 zielone papryki, pokrojone na paski grubości 0,5 cm (370 g)
- ½ łyżeczki czarnuszki
- 15 g koperku, grubo pokrojonego
- 15 g mięty, pokrojona grubo
Sos jogurtowy:
- 1 cukinia, starta na dużych oczkach (200 g)
- 250 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 60 ml soku z cytryny
- 50 g masła
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Namoczyć szpadki na noc w zimnej wodzie, aby się nie przypaliły.
Składniki marynaty przełożyć do miski. Doprawić 1 łyżeczką soli. Dobrze wymieszać, polać wieprzowinę i wstawić do lodówki, pod przykryciem, na 2 godziny lub na całą noc.
Rozgrzać piekarnika do 200°C.
Rozgrzać płytę rowkowaną. Nabić mięso na szpadki. Najlepiej opiekać souvlaki na grillu, ale płyta też się nadaje.
Układać mięso partiami na płycie. Często obracając opiekać przez 5 minut, aż ładnie się zrumieni z wszystkich stron. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia o wymiarach 30 na 40 cm. Wstawić do piekarnika na 20 minut, aż mięso będzie miękkie.
Przygotować sos jogurtowy. Wymieszać cukinię z ¼ łyżeczką soli. Odstawić na bok na 5 minut do osączenia. Ostrożnie odcisnąć nadmiar płynu. Przełożyć do średniej miski. Wymieszać z jogurtem, oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i ¾ łyżeczkami soli. Masło przełożyć na małą patelnię. Podgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie wrzeć i zmieni kolor na jasnobrązowy. Powinno pachnieć orzechami. Zdjąć z ognia. Odstawić na 5 minut do ostygnięcia. Wymieszać z jogurtem. Posypać z wierzchu suszoną miętą. Wstawić do lodówki do czasu podania.
Przygotować sałatkę. W moździerzu utrzeć czosnek, posiekaną cebulę, oliwę i ocet. Doprawić ¾ łyżeczką soli. Rozgnieść na pastę i odstawić na bok. Plasterki cebulki wrzucić do miski. Dodać ogórki, paprykę, czarnuszkę i pastę. Tuż przed podaniem domieszać koperek i miętę. Podawać z mięsem i sosem jogurtowym.
Składniki marynaty przełożyć do miski. Doprawić 1 łyżeczką soli. Dobrze wymieszać, polać wieprzowinę i wstawić do lodówki, pod przykryciem, na 2 godziny lub na całą noc.
Rozgrzać piekarnika do 200°C.
Rozgrzać płytę rowkowaną. Nabić mięso na szpadki. Najlepiej opiekać souvlaki na grillu, ale płyta też się nadaje.
Układać mięso partiami na płycie. Często obracając opiekać przez 5 minut, aż ładnie się zrumieni z wszystkich stron. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia o wymiarach 30 na 40 cm. Wstawić do piekarnika na 20 minut, aż mięso będzie miękkie.
Przygotować sos jogurtowy. Wymieszać cukinię z ¼ łyżeczką soli. Odstawić na bok na 5 minut do osączenia. Ostrożnie odcisnąć nadmiar płynu. Przełożyć do średniej miski. Wymieszać z jogurtem, oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i ¾ łyżeczkami soli. Masło przełożyć na małą patelnię. Podgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie wrzeć i zmieni kolor na jasnobrązowy. Powinno pachnieć orzechami. Zdjąć z ognia. Odstawić na 5 minut do ostygnięcia. Wymieszać z jogurtem. Posypać z wierzchu suszoną miętą. Wstawić do lodówki do czasu podania.
Przygotować sałatkę. W moździerzu utrzeć czosnek, posiekaną cebulę, oliwę i ocet. Doprawić ¾ łyżeczką soli. Rozgnieść na pastę i odstawić na bok. Plasterki cebulki wrzucić do miski. Dodać ogórki, paprykę, czarnuszkę i pastę. Tuż przed podaniem domieszać koperek i miętę. Podawać z mięsem i sosem jogurtowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W