Kociołek z kiełbasą i warzywami
- Seria kulinarna:
- m jak mięso (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kg tłustej kiełbasy, np. podwawelskiej
- 500 g słoniny
- 500 g pomidorów
- 500 g cebuli posiekanej w grube pióra
- 2 czerwone papryki
- 1 młoda kapusta
- 6 ząbków czosnku
- 500 g ziemniaków
- 200 g marchwi
- 15 soli
- 15 g pieprzu młotkowanego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Prawdziwy kociołek robimy w garnku żeliwnym nad ogniem. Żeby zrobić go w domu, potrzebujemy naczynia żaroodpornego z przykrywką.
Słoninę kroimy w cienkie plastry i wykładamy nią naczynie. Następnie bierzemy kapustę, kroimy na pół i oddzielamy liście od głąba i układamy je na słoninie.
Przygotowujemy wypełnienie. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i połowę układamy na kapuście. Następnie pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, cebulę i czosnek. Pamiętajmy, żeby warzywa dobrze posolić i popieprzyć. Paprykę również kroimy w kostkę i układamy warstwami. Na górę układamy pokrojone w grubą kostkę pomidory i resztę kiełbasy. Całość zamykamy liśćmi kapusty i słoniną.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 2 godziny.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź