Kociołek z kiełbasą i warzywami

Kociołek z kiełbasą i warzywami
Oceń przepis:
121 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg tłustej kiełbasy, np. podwawelskiej
  • 500 g słoniny
  • 500 g pomidorów
  • 500 g cebuli posiekanej w grube pióra
  • 2 czerwone papryki
  • 1 młoda kapusta
  • 6 ząbków czosnku
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g marchwi
  • 15 soli
  • 15 g pieprzu młotkowanego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Prawdziwy kociołek robimy w garnku żeliwnym nad ogniem. Żeby zrobić go w domu, potrzebujemy naczynia żaroodpornego z przykrywką.
Słoninę kroimy w cienkie plastry i wykładamy nią naczynie. Następnie bierzemy kapustę, kroimy na pół i oddzielamy liście od głąba i układamy je na słoninie.

Przygotowujemy wypełnienie. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i połowę układamy na kapuście. Następnie pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, cebulę i czosnek. Pamiętajmy, żeby warzywa dobrze posolić i popieprzyć. Paprykę również kroimy w kostkę i układamy warstwami. Na górę układamy pokrojone w grubą kostkę pomidory i resztę kiełbasy. Całość zamykamy liśćmi kapusty i słoniną.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 2 godziny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA