Botwinkowe bliny
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania wegańskie
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej, namoczonej przez całą noc
- 1 szklanka wody
- 2 botwinki
- 2 gałązki koperku
- 1 gałązka pietruszki
- 1 gałązka szczypioru
- pół ząbka czosnku
- sól i czarny pieprz
Mus z bakłażana:
- 1 upieczony bakłażan
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- spora szczypta soli
do podania: mus z bakłażana, drobno posiekane buraczki i mnóstwo koperku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Namoczoną kaszę odcedzić, dodać świeżą wodę i zblendować przy pomocy ręcznego blendera na idealnie gładkie ciasto.
Następnie posiekać zioła oraz czosnek, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać z dużą szczyptą soli i czarnego pieprzu.
Rozgrzać patelnię, posmarować olejem i smażyć na złoto z obydwu stron. Podawać z ulubionym pesto, guacamole, olejem lnianym lub z musem z bakłażana, posiekanymi buraczkami z botwiny, koprem oraz dobrym olejem.
Aby przygotować mus z bakłażana, upieczony bakłażan obrać ze skóry, włożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem wraz z cytryną i solą.
Następnie posiekać zioła oraz czosnek, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać z dużą szczyptą soli i czarnego pieprzu.
Rozgrzać patelnię, posmarować olejem i smażyć na złoto z obydwu stron. Podawać z ulubionym pesto, guacamole, olejem lnianym lub z musem z bakłażana, posiekanymi buraczkami z botwiny, koprem oraz dobrym olejem.
Aby przygotować mus z bakłażana, upieczony bakłażan obrać ze skóry, włożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem wraz z cytryną i solą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W