Kiszona kapusta

Kiszona kapusta
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Iwona Zasuwa

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory, Dania wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 2 marchewki (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • kilka liści laurowych
  • 1 łyżeczka angielskiego ziela
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • kilka plastrów świeżego imbiru
  • kilka ząbków czosnku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kapustę umyj i poszatkuj drobno, dodaj sól, a następnie ugnieć rękoma, aż puści sok.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z kapustą i wymieszaj z przyprawami, a następnie ugnieć w glinianym garnku lub szklanym słoju tak, by całość przykryła warstwa kapuścianego soku. Jeśli jest go zbyt mało, dolej roztwór solny z przegotowanej, ciepłej wody (w proporcjach: 2 łyżki soli na litr wody).
Kiszonkę przykryj talerzykiem i obciąż np. czystym kamieniem lub słoikiem z wodą. Przez pierwsze 3-4 dni przechowuj naczynie z kiszonką w temperaturze ok. 20º C doglądając procesu.
Trzeciego dnia zdejmij talerzyk i zrób w kiszonce otwór do pełnej głębokości naczynia, aby uwolnić gazy fermentacyjne. Ponownie przykryj kiszonkę i przez kolejne 3-4 dni dojrzewającą kiszonkę przechowuj w temperaturze 10-15º C.
Gotową kiszonkę trzymaj w chłodzie, najlepiej w lodówce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA