Kiszona kapusta
Oceń przepis:
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory, Dania wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 2 marchewki (opcjonalnie)
- 1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- kilka liści laurowych
- 1 łyżeczka angielskiego ziela
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka gorczycy
- kilka plastrów świeżego imbiru
- kilka ząbków czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kapustę umyj i poszatkuj drobno, dodaj sól, a następnie ugnieć rękoma, aż puści sok.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z kapustą i wymieszaj z przyprawami, a następnie ugnieć w glinianym garnku lub szklanym słoju tak, by całość przykryła warstwa kapuścianego soku. Jeśli jest go zbyt mało, dolej roztwór solny z przegotowanej, ciepłej wody (w proporcjach: 2 łyżki soli na litr wody).
Kiszonkę przykryj talerzykiem i obciąż np. czystym kamieniem lub słoikiem z wodą. Przez pierwsze 3-4 dni przechowuj naczynie z kiszonką w temperaturze ok. 20º C doglądając procesu.
Trzeciego dnia zdejmij talerzyk i zrób w kiszonce otwór do pełnej głębokości naczynia, aby uwolnić gazy fermentacyjne. Ponownie przykryj kiszonkę i przez kolejne 3-4 dni dojrzewającą kiszonkę przechowuj w temperaturze 10-15º C.
Gotową kiszonkę trzymaj w chłodzie, najlepiej w lodówce.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z kapustą i wymieszaj z przyprawami, a następnie ugnieć w glinianym garnku lub szklanym słoju tak, by całość przykryła warstwa kapuścianego soku. Jeśli jest go zbyt mało, dolej roztwór solny z przegotowanej, ciepłej wody (w proporcjach: 2 łyżki soli na litr wody).
Kiszonkę przykryj talerzykiem i obciąż np. czystym kamieniem lub słoikiem z wodą. Przez pierwsze 3-4 dni przechowuj naczynie z kiszonką w temperaturze ok. 20º C doglądając procesu.
Trzeciego dnia zdejmij talerzyk i zrób w kiszonce otwór do pełnej głębokości naczynia, aby uwolnić gazy fermentacyjne. Ponownie przykryj kiszonkę i przez kolejne 3-4 dni dojrzewającą kiszonkę przechowuj w temperaturze 10-15º C.
Gotową kiszonkę trzymaj w chłodzie, najlepiej w lodówce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W