Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych
Oceń przepis:
Przygotował:
Daria Ładocha
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- biała część pora
- 1 pietruszka
- 3 pomidory obrane ze skóry
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka łyżek prażonych nasion słonecznika
- sok z 1 cytryny
- 1,5 litra gorącej wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki (szczególnie ziemniaki pokrój w cienkie plasterki). Ułóż warzywa w formie wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i posyp przyprawami. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 45 minut. Następnie całość przerzuć do garnka, połącz z pomidorami obranymi ze skórki i pokrojonymi na mniejsze kawałki i zmiksuj na krem. Dodaj gorącą wodę dla uzyskania ulubionej konsystencji i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Na koniec posyp prażonym słonecznikiem i skrop sokiem z cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W