Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych

Zupa-krem z pieczonych warzyw
Oceń przepis:
51 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Daria Ładocha

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • biała część pora
  • 1 pietruszka
  • 3 pomidory obrane ze skóry
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka łyżek prażonych nasion słonecznika
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 litra gorącej wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki (szczególnie ziemniaki pokrój w cienkie plasterki). Ułóż warzywa w formie wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i posyp przyprawami. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 45 minut. Następnie całość przerzuć do garnka, połącz z pomidorami obranymi ze skórki i pokrojonymi na mniejsze kawałki i zmiksuj na krem. Dodaj gorącą wodę dla uzyskania ulubionej konsystencji i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Na koniec posyp prażonym słonecznikiem i skrop sokiem z cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA