Ziemniaki hasselback z cytrynowym majonezem
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 3 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego lub innego ulubionego
- 3 łyżeczki świeżego rozmarynu
- sól i czarny pieprz
½ szklanki aquafaby
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- ¾ łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika
- 1,5 - 2 szklanki oleju roślinnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przy pomocy bardzo ostrego noża ponacinać na cienkie 2 - 3 mm paski. Ważne jest, aby w trakcie uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół! Ponacinać w ten sam sposób wszystkie ziemniaki, a kiedy będą gotowe, przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać połową oleju, obsypać szczyptą soli, pieprzu oraz rozmarynem i piec przez 20 - 25 minut. Po upływie tego czasu blachę z ziemniakami wysunąć, oblać pozostałym olejem, oprószyć większą ilością soli oraz pieprzu i piec kolejne 20 minut. Przygotować majonez. Wszystkie składniki poza olejem umieścić w naczyniu blendera i miksować przez 2 - 3 minuty do czasu, aż porządnie się spienią. Następnie wlać olej – wcale nie trzeba go wlewać powoli jak w wypadku tradycyjnego majonezu. Część podać do ziemniaków, a resztę wstawić do lodówki, po godzinie bardzo zgęstnieje.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź