Burak po burgundzku
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- 3 szalotki
- 250 g małych pieczarek
- 2 gałązki tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 liście laurowe
- oliwa z oliwek
- 1 marchewka
- ½ pietruszki
- 3 małe buraczki, upieczone
- ½ szklanka zielonej soczewicy
- 50 g orzechów laskowych
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 ½ łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- do podania: bagietki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szalotki obrać, ale nie kroić. Po kolei nadziewać każdą z nich na widelec i opalać nad palnikiem gazowym lub opalarką przez kilka minut, dopóki nie będzie mocno przypalona. Opalone szalotki odłożyć na bok, następnie pokroić w grube plastry. Pieczarki pokroić na ćwiartki, te najmniejsze wystarczy przekroić na pół. Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy i dodać pokrojone pieczarki, poddusić przez chwilę i dodać pokrojone szalotki oraz zioła. Marchew i pietruszkę obrać, a następnie pokroić w drobną, równą kostkę. Buraczki obrać i pokroić w większą kostkę. Orzechy laskowe pokroić na połówki, czosnek posiekać. Tak przygotowane warzywa wraz z soczewicą dodać do garnka, dokładnie zamieszać i smażyć przez 3 - 5 minut. Następnie wlać wino, gotować 10 minut bez pokrywki, żeby odparować alkohol. Po tym czasie dodać bulion i przecier pomidorowy, wsypać sporą szczyptę soli i gotować na średnim ogniu przez kolejne 30 - 45 minut. Po upływie czasu spróbować i dodać sól oraz pieprz do smaku. W razie potrzeby dodać jeszcze pół szklanki bulionu i gotować kolejny kwadrans. Gotowy gulasz jeść z bagietką lub chlebem, koniecznie wycierając spód talerza kawałkiem pieczywa.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź