Linguine con panna e rosmarino

Linguine con panna e rosmarino
Oceń przepis:
92 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 200 g makaronu linguine
  • ok. 25 g masła
  • 1-2 ząbków czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • ok. 200 ml śmietany 30-36 %
  • 3-4 łyżki startego parmezanu lub pecorino
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron, w tym czasie rozgrzewamy masło na patelni i jak tylko się rozpuści dodajemy całe gałązki rozmarynu i pokrojony w cienkie plastry czosnek. Płomień pod patelnią nie powinien być zbyt duży, masło i czosnek nie powinny się smażyć, a bardziej dusić. Można całość na chwilę przykryć pokrywką.

Wyciągamy gałązki rozmarynu i na patelnię wlewamy śmietankę. Mieszamy, najlepiej za pomocą mieszadła ze sprężynką lub rózgą. Do sosu dodajemy ugotowane al dente linguine, część wody spod makaronu zostawiając na później do rozrzedzenia sosu. Krótko razem całość podgrzewamy, dodajemy większą część sera i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Nakładamy na talerze i serwujemy, dodatkowo posypując pieprzem i serem.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA