Bavette alla puttanesca
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 200 g makaronu bavette
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kaparów
- ½ szklanki czarnych oliwek
- 1 puszka pomidorów
- 2 fileciki anchovies
- pieprz
- 1 mała peperoncino lub ½ łyżeczki płatków chili
- ½ pęczka natki pietruszki
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki oliwy i na jeszcze zimną wrzucamy pokrojony w plastry czosnek, następnie pokrojone anchovies i płatki chili lub pokruszoną między palcami papryczkę peperoncino. Następnie dodajemy oliwki (można je pokroić w plastry), kapary (jeśli są w soli należy je opłukać i osuszyć) i zmiksowane blenderem pomidory. Sos dusimy, aż zgęstnieje, co jakiś czas mieszając, powinno to potrwać ok. 15-20 minut.
Gotujemy makaron w osolonym wrzątku, warto go wyłowić nim osiągnie stopień al dente, bo będzie dochodził jeszcze w sosie. Przerzucamy go na patelnię z sosem i pozwalamy całości podusić się jeszcze kilka minut. Serwujemy posypane drobno poszatkowaną pietruszką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W